Vláda SR schválila poskytnutie investičnej pomoci pre bardejovské spoločnosti

15.01.2020 | Správy
Kamax BJ
Vláda SR na svojom dnešnom rokovaní schválila investičnú podporu pre dve bardejovské spoločnosti. Peniaze dostanú Kamax Fasteners aj V + S Welding.

Schválený investičný stimul pre spoločnosť Kamax sa skladá z dotácie na dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok v nominálnej výške 2 000 000,- eur a vo forme úľavy na dani z príjmov v nominálnej výške 3 000 000,- eur.

Kamax Fasteners patrí do nemeckej skupiny Kamax, ktorá má v súčasnosti 11 výrobných prevádzkarní v šiestich krajinách, a to v Nemecku, Španielsku, Česku, Slovensku, USA a Číne. Sídlo skupiny sa nachádza v nemeckom meste Homberg. V roku 2017 skupina zamestnávala približne 3 500 zamestnancov a dosiahla tržby 753 miliónov eur. Na Slovensku skupina prevádzkuje jeden výrobný závod v Bardejove - Kamax Tools s. r. o.. Výrobu v tomto závode spustili v roku 2007. V súčasnosti zamestnáva viac ako 120 zamestnancov.

Celková investícia, zahŕňajúca pozemky, budovy, stroje, prístroje, zariadenia a licencie má dosiahnuť 25,2 milióna eur a firma plánuje do roku 2022 vytvoriť 99 pracovných miest. Vyplýva to z materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Schválený investičný stimul sa skladá z dotácie dva milióny eur na dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok a z úľavy na dani z príjmov tri milióny eur. Kapacita novej prevádzky bude viac ako 130 miliónov kusov skrutiek ročne, pričom približne 70 % výroby by malo ísť na export. Finálnym výrobkom budú vysokopevnostné skrutky určené najmä pre automobilový priemysel.

Aj výrobca bankomatových skríň a poľnohospodárskych komponentov V + S Welding z Bardejova dostane od štátu na stavbu novej prevádzky investičný stimul, konkrétne 1,1 milióna eur. Vláda schválila strojárskej firme dotáciu 300-tisíc eur na nákup dlhodobého investičného majetku a úľavu na dani z príjmu 800 000 eur.

zdroj: www.presov.korzar.sme.sk / www.rokovania.gov.sk

„V oboch prípadoch ide o podporu najmenej rozvinutých okresov, ktorá je v súlade s programovým vyhlasením vlády SR.“

Mgr. Miroslav Kohút

odbor komunikácie | kancelária ministra hospodárstva SR

Investičné stimuly aj pre dve firmy v Bardejove

Zdroj: © Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o.