V Krynici sa bude diskutovať o budúcnosti kontinentu

19.07.2019 | Správy
ECONOMIC FORUM KRYNICA
Začiatkom septembra tohto roka sa uskutoční v poľskom kúpeľnom mestečku Krynica Ekonomické fórum. Už dvadsaťdeväť rokov sa počas jeho konania stretáva najdôležitejšia politická a ekonomická elita strednej a východnej Európy. Tento rok hlavné motto konferencie znie – „Európa zajtrajška. Silná, tzn. aká?”

redaktor: Peter Reviľák

    Mestečko s vyše 10-tisícmi obyvateľmi sa počas troch dní konania konferencie stane miestom, kde sa rodia najdôležitejšie rozhodnutia a strategické plány nielen pre Poľsko, ale aj pre celú Európu. Na krynickej pešej zóne bude možné stretnúť prezidentov, premiérov, ministrov i šéfov najväčších medzinárodných korporácií.   

Tohtoročné heslo fóra – „Európa zajtrajška. Silná, tzn. aká“ - má zodpovedať na otázku, ako sa Starý kontinent vyrovná s nadchádzajúcim desaťročím. Má tiež ukázať stratégiu, ktorú by mali prijať európske vlády v globálnom systéme politických a ekonomických síl. Európu už dlhodobo sužujú vnútorné problémy, z ktorých v posledných dňoch zarezonoval najmä Brexit. Veľká Británia mala 29. marca tohto roka opustiť Európsku úniu, no ukončenie rokovaní o opustení Spoločenstva stále nie je viditeľné. Stále sa nevie, čo bude s iniciatívou Troch morí, v ktorej chce Poľsko zohrávať vedúcu úlohu, čo sa nepáči štátom západnej Európy. V globálnej politike  sa pritom rozohráva americko-čínska colná vojna a silnie napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom. To všetko sú udalosti, ktoré môžu mať v blízkej budúcnosti obrovský vplyv na globálnu politiku a ekonomiku, ale ich dôsledky môžu trvať roky.                                         

Konferencie sa zúčastňuje takmer 5 000 hostí z najvzdialenejších kútov sveta. Tento rok sa organizátori pripravujú na ďalší rekord. Viac ako 40% účastníkov prichádza do Krynice zo zahraničia. Dominuje medzi nimi názor, že Ekonomické fórum je vynikajúcou platformou na výmenu názorov a miestom, kde sa dá diskutovať o kľúčových otázkach vecne a kultúrne.                 Program tohtoročného Fóra zahŕňa päť plenárnych diskusií, i viac ako 200 panelových diskusií v rámci niekoľkých tematických okruhov. Hostia budú diskutovať v  týchto tematických okruhoch: biznis a riadenia, investície a rozvoj, Európa a svet, makroekonomika, nová ekonomika, štát a reformy, spoločnosť, ako aj medzinárodná politika, bezpečnosť, energetika a inovácie. Tradične sa bude konať aj Fórum ochrany zdravia a regiónov. Medzi oceneniami určite nebude chýbať ocenenie pre "Človeka roka". V minulom roku si ho prevzal premiér Litvy – Saulius Skvernelis.         

V programe konferencie, ktorá sa uskutoční v dňoch 3. – 5. septembra 2019, sa nachádza množstvo otázok týkajúcich sa najnaliehavejších problémov a výziev, ktorým Poľsko a Európa čelia v súčasnosti. Bardejovská televízia je mediálnym partnerom Ekonomického fóra a z jeho konania prinesie ucelenú reportáž.

Zdroj: © Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o.