668. ročník historického a 48.ročník novodobého jarmoku

13.08.2019 | Správy
© foto: iBardejov.sk
Uličky starobylého slobodného kráľovského mesta Bardejov v závere augusta opätovne ožijú netradičným ruchom obchodníkov, remeselníkov a návštevníkov už 668. ročníka historického a 48. ročníka novodobého Bardejovského jarmoku.

Počas štyroch dní sa obyvateľom a návštevníkom metropoly severu Šariša predstavia stovky účinkujúcich v rôznych žánroch. Bohatý kultúrny program bude zahŕňať spev, tanec, hudbu, divadlo, hovorené slovo, ľudové remeslá, folklór alebo historický šerm, chýbať nebudú ani vystúpenia folklórnych súborov, hudobných kapiel a domácich a zahraničných umeleckých telies. Bardejovským jarmokom sa zároveň oficiálne končí Bardejovské kultúrne leto.

Od 22. do 25. augusta bude viac ako 500 trhovníkov ponúkať rôznorodý spotrebný tovar, občerstvenie, typické jarmočné gurmánske špeciality, na výber bude aj množstvo zábavných a lunaparkových atrakcií, súťaže pre deti i dospelých či ukážky líčenia a účesovej tvorby. Nebude chýbať ani predstavenie tradičných ľudovoumeleckých remesiel s ukážkami tvorby a výroby v atraktívnej „Uličke remesiel“ na Radničnom námestí. Jarmok bude tentoraz s väčším pódiom, lepším zvukom a bonusom v podobe veľkej LED obrazovky.

Najnavštevovanejšia akcia na severovýchode Slovenska zabaví starších i mladších. Tak ako po predošlé roky, aj v závere tohtoročného augusta si v Bardejove prídu na svoje milovníci hudby. Jarmočníkov poteší aj hudobná produkcia, ktorej ozdobou budú Kolarovci, Lucia Bíla, Dominika Mirgová, Hex, Kali, Metropilis, Hrdza, Sima či Katarzia. Aj za nimi vás v sobotu 24. augusta odvezie historický motorák „Bardejovská strela“. Premávať na jarmok bude z Košíc, kam sa z Bardejova aj vráti späť.

Predzvesťou jarmoku bude medzinárodná vedecká konferencia Bardkontakt venovaná problematike mestských pamiatkových centier. „Pamätníky a cintoríny v živote miest“ sú hlavnou témou tohto, v poradí už 27. ročníka. Konferencia sa bude konať zasadačke Mestského zastupiteľstva Mestského úradu na Radničnom námestí v Bardejove od 19.-20. augusta.

Jarmočný týždeň odštartuje vo štvrtok 23. augusta. V interiéri Poľsko–slovenského domu sa objavia najkrajšie výpestky ovocia a zeleniny domácich záhradkárov a na tých, čo sa neboja, čaká tamojšia pivnica so strašidlami. V piatok bude po 22. raz súčasťou programu obľúbený rockový festival Bardrock, ktorý potrvá takmer do polnoci. V Promenádnom parku bude zas sobota 24. augusta vyhradená pre Detský jarmok. Na parkovisku pred športovou halou dostane priestor autosalón. Výstave osobných a úžitkových automobilov bude na Radničnom námestí po lipami konkurovať prezentácia „Vína partnerských miest mesta Bardejov“. Kultúrne a turistické centrum - Poľsko-slovenský dom pripravilo pre deti tvorivú činnosť Lovci perál.

Okrem tradičných kolotočov bude pre návštevníkov pripravený bohatý program pre všetky vekové kategórie v širokej žánrovej pestrosti, do Bardejova zavítajú známi speváci či hudobné skupiny. V desiatkach zaujímavých vystúpení na Radničnom námestí do neskorých nočných hodín budú účinkovať domáce aj zahraničné súbory, známe a populárne skupiny i vychýrení zabávači. Predvedú sa tiež zahraniční účastníci z partnerských miest zo Slovinska, Chorvátska či Bieloruska, Slávnostné otvorenie Bardejovského jarmoku sa uskutoční 22. augusta o 16:00 hodine na Radničnom námestí. Srdečne vítaní sú všetci, čo sa rozhodnú prežiť jedinečnú atmosféru jarmoku v najgotickejšom meste na Slovensku.

Legendárny Bardejovský jarmok je najvýznamnejším a najnavštevovanejším každoročným podujatím v Bardejove. Každoročne pritiahne do šarišskej metropoly a jej okolia tisícky návštevníkov. Na svoje si počas neho prídu mladší i starší návštevníci, ale i rodiny s deťmi. Jarmok poskytuje priestor množstvu remeselníkov, tradičným výrobkom, folklóru a veľkému počtu iných atrakcií. Na jarmoku nechýba ani adrenalínová zábava pre deti a dospelých.

zdroj: SLOVAKIA TRAVEL

Bardejovský Jarmok 2019

Zdroj: © Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o. / bardejov.sk