Alexander Kristoff ovládol úvod pretekov

18.09.2019 | Šport
Alexander-Kristof
Profil 138,2 km dlhej trate v okolí Bardejova sa síce na papieri nezdal náročný, ale jazdci nastúpali vo zvlnenom teréne až 1450 výškových metrov a museli bojovať s chladom či nepríjemným vetrom. S neľahkými podmienkami sa najlepšie vyrovnal Nór Alexander Kristoff z tímu UAE Emirates, ktorý v technickom finiši jasne zdolal všetkých konkurentov.

"Záver bol veľmi rýchly a hektický. Spočiatku som sa snažil držať zadného kolesa Eliu Vivianiho, ktorému pripravoval pozíciu jeho tím Deceuninck - Quick Step. Pred poslednou zákrutou som však zvolil vlastnú cestu, vyťažil som z toho a nikto ma už nedokázal predbehnúť," zhodnotil 32-ročný rodák z Osla, ktorý si pripísal už 79. profesionálne víťazstvo. "Je to skvelé. Som prvýkrát na Slovensku a hneď na prvý pokus som triumfoval. Presne takto som si to predstavoval."

Kristoff v záverečnom špurte do mierneho stúpania na nevyspytateľných dlažobných kockách pokoril druhého Dána Michaela Mörköva a tretieho Vivianiho. Vďaka šiestim bonifikačným sekundám sa zároveň dostal na čelo celkovej klasifikácie. Ak sa chce udržať v pozícii lídra pretekov, potrebuje zvládnuť aj popoludňajšiu bardejovskú časovku na 7,4 km. "Uvidíme, aké budem mať nohy na druhú poletapu. V boji o celkové víťazstvo to bude náročné, ale chcem pridať ďalšie etapové triumfy," hovoril ostrieľaný Nór.

Tesne za trojicou najlepších prišiel do cieľa Slovák Erik Baška. Pretekár tímu Bora-Hansgrohe síce v špurte zdolal napr. Francúza Arnauda Démara, ale so svojim výkonom nebol stopercentne spokojný.

"Snažil som sa bojovať o etapové víťazstvo. Štyristo metrov pred cieľom som bol piaty a neskôr aj tretí. Potom som však videl, ako Viviani špurtuje zo sedla a skúsil som to aj ja. Bohužiaľ, nebolo to rýchlejšie," vysvetľoval 25-ročný odchovanec dohňanskej cyklistiky, ktorého mrzelo, že znalosť posledných metrov nezužitkoval vo svoj prospech.

"Cieľom sme prechádzali viackrát, pozrel som si ho pozorne a skúšal som rôzne varianty. Štvrté miesto pre mňa nie je dôvodom na spokojnosť, ale beriem to ako dobrý štart do ďalších etáp," dodal aktuálne najlepší slovenský cyklistka vo výsledkovej listine.

foto: TASR

Krátky zostrih z 1a. etapy 63. ročníka

Zdroj: © Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o. / SITA / sport.aktuality.sk / SZC